Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Το 1998, οι 6.000 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Καποδίστρια 1 έγιναν περίπου 1.000 Η ελληνική κοινωνία καλείται να αναδιοργανωθεί διοικητικά ως το 2010 με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2, που στοχεύει στην –κατά 2/3- μείωση του αριθμού δήμων και νομαρχιών, με συνένωσή τους, Οι 54 νομαρχίες θα καταργηθούν και στη θέση τους θα ιδρυθούν 15 νέες αυτοδιοικητικές μονάδες «περιφερειακού» χαρακτήρα με εντελώς νέες αρμοδιότητες και υπηρεσιακή δομή.
Οι 1.034 δήμοι θα συγχωνευθούν μεταξύ τους, έτσι ώστε να προκύψουν περίπου 400 νέοι δήμοι, εκ των οποίων περίπου οι 200 θα ταυτίζονται με τα όρια των πρώην επαρχιών στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα.
Η δημιουργία ενός ενιαίου ορεινού δήμου που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Πηνειας, Λασιώνος, φολοης, Λαμπείας και Ωλένης κρίνεται επιτακτική. Η δημιουργία ενός ισχυρού ορεινού δήμου στον τόπο μας , εξασφαλίζει την ελκυστικότητα του ως τόπο επενδύσεων – απασχόλησης - διαβίωσης και κοινωνικής συνοχής.
Το θέμα είναι πως δεν έχουμε δυνατότητα αποχής από την επερχόμενη τάξη πραγμάτων – είναι μονόδρομος. -Η διενέργεια δημοψηφίσματος κρίνεται, άμεσα, απαραίτητη. Αυτή θα καταδείξει τη βούληση των πολιτών και θα καθορίσει τη μορφή και τον τρόπο μετάβασης στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2.
Η εμπειρία από τον Καποδίστρια 1 κατά τη γνώμη μου είναι αρνητική, αν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματά του, όπως:
1) την κακή οικονομική διαχείριση των δήμων
2) την ελλιπή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση
3) την ιδιωτικοποίηση και την ραγδαία αύξηση των δημοτικών τελών για τους πολίτες
4)την ανάθεση έργων φαντασμάτων
5)την διακοσμητική παρουσία των τοπικών συμβουλίων των δημοτικών διαμερισμάτων
Προσωπικά δεν συμφωνώ ούτε με τη λογική του Καποδίστρια 2, αφενός διότι με αυτό τον τρόπο δεν εξυπηρετείται η διοικητική αποκέντρωση του κράτους, αφετέρου διότι μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών.
Οι δήμαρχοι να μην συναινέσουν σε ένα καταστροφικό σχέδιο όπως είναι αυτό που διέρρευσε στον τοπικό τύπο για την δημιουργία τριών νέων δήμων στο νομό μας με έδρες τον πύργο, την Αμαλιάδα και την αρχαία Ολυμπία, χωρίζοντας όλη την ορεινή Ηλεία σε 3 κομμάτια, να αντισταθούν και να θυμηθούν ότι έχουν εκλεγεί για να υπηρετούν τους πολίτες, να προσφέρουν υπηρεσίες ποιότητας, να δημιουργούν υποδομές, να σχεδιάζουν και υλοποιούν αναπτυξιακά προγράμματα που θα αναζωογονούν τον τόπο μας.
Νομίζω ότι όλοι ΘΕΛΟΥΜΕ στην ορεινή μας Ηλεία, μια αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και επιρροές, μια αυτοδιοίκηση διοικητικά αυτόνομη, οικονομικά αυτάρκη ΚΑΙ λειτουργικά ανεξάρτητη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου